DE GALERIE

Het is Maya's atelier, een werkruimte waarin bladgoud en stoffen op-gestapeld liggen tussen tientallen verfpotten en penselen. Voor de tentoongestelde werken en objecten staan meerdere ezels opgesteld, hier zien we menig doek in wording. Maya's manier van werken houdt gelijke tred met de seizoenen en de gebeurtenissen in haar leven. Dat Maya zich thuis voelt in de eeuwenoude borg, is duidelijk te zien aan de unieke inrichting. Aan de muren van deze door veel ramen opgesierde kamer hangen diverse soorten schilderijen in vrolijke vormen. De levensvreugde spat van de grote, kleurrijke schilderijen af. Van haar beroemde boeketten en bloemendoeken zijn er altijd wel een paar te bewonderen, waarin de klaproos - haar handelsmerk - een rode draad vormt. Daarnaast worden de beelden en ervaringen op-gedaan tijdens haar vele buitenlandse reizen worden altijd verwerkt in haar schilderijen.

We gaan terug naar de centrale hal en vervolgen ons bezoek in de linker voorkamer. Dit is de roze kamer. Op de drempel staan we tegenover het grote antieke, goudkleurige bed tegen de muur, geflankeerd door twee hoge vensters. Over het bed ligt een bontdeken met daarop tal van engeltjes, kunstvoorwerpen en veelkleurige kussentjes. Tussen de andere twee vensters die op de oprijlaan uitkijken hangt een grote, met goud omlijste spiegel. Twee grote blikvangers in de roze kamer zijn de grote zilveren schommel-bank, met roze bekleding en een prachtige marmeren ingelegde tafel. Beide zijn afkomstig uit India. Voor een van de grote beelden staat een afbeelding van het schilderij dat Maya maakte van kroonprins Willem Alexander en zijn Maxima, toen zij in het huwelijk traden. De ingelijste foto gaat vergezeld van de bedankbrief van het koninklijk huis. In dit vertrek vindt u verder diverse eigen werken en kunstvoorwerpen uit alle delen van de wereld. Ook de roze kamer vormt een aanstekelijk vrolijk geheel. Fel kleurige doeken en kussens, parasols en verlichting zetten de toon.

Laten we nu eens de blauwe kamer binnen gaan. Wat direct opvalt  zijn de hemelsblauwe muren, een blauwe vloer, souvenirs die herinneren aan verre landen en antiek dat doet denken aan vervlogen tijden. Overal waar je kijkt zie je veren, schelpen, parasols, vissen en bloemen. Continue wisselende schilderijen met impressies van Maya’s reizen versieren hier de blauwe wanden. Deze schilderijen worden aangevuld met souvenirs uit alle delen van de wereld, zoals prachtige hoofdtooien en authentieke kleding. Verder wordt de blauwe kamer opgesierd met een schitterend bloemstuk,  verschillende beschilderde voorwerpen, zoals borden en glazen vazen, en een door Maya gemaakt bronzen beeld. Deze objecten geven een mooie impressie van Maya haar veelzijdigheid als kunstenares.

Onder de begane grond van de Ennemaborg bevindt zich de grote kelder. Een stenen gewelf met drie kamers die alle dienst doen als galerie ruimte. U bereikt de kelder via een krakende trap. Ook in de kelder heeft elk hoekje voor de bezoekers wel een verrassing in petto. De bezoeker wordt getrakteerd op een overweldigende expositie van kleur en licht. Een mengeling van eigentijdse kunst, exotische voorwerpen en antiek maken een bezoek aan de kelder van de borg tot een kleurig feest. In een van de kelders onder de borg staat sinds 1992 Maya haar fraai beschilderde grafkist. Op de hoeken van de kist zijn in bladgoud haar wensen beschreven ten aanzien van het verloop van de begrafenis. Verder staan er ook in de kelders vele tientallen afwisselende maar natuurlijk kleurrijke schilderijen voor de verkoop en verhuur.

ROUTE